El tercer mural d’esta edició del festival està situat en el mur de la Societat Anònima de Gestió (SAG). Durant esta setmana també ha començat el seu mural Galletamaria en el col·legi Ausiàs March de Sagunt

21 nov. 2021

Álex Gambín és un artista plàstic nascut a Callosa de Segura en 1996, que combina els seus treballs d’estudi amb el muralisme. En les seues obres, planteja reflexions profundes que parlen sobre assumptes socials i culturals, sempre amb la memòria com a fil conductor. I és que la connexió existent entre el passat i el present en el qual vivim és objecte preferent del seu treball. Referències artístiques, literàries o de la vida diària servixen com a punt d’inspiració per als projectes d’este artista, que sovint treballa en la relació entre la fotografia o el cinema i les arts plàstiques.

mral_sag-sagunto-alex-gambin-memoria-hitorica-la-mort-ve-del-cel

En este cas, ha pres com a referència el documental La mort ve del cel que va realitzar el Gabinet de Comunicació de l’Ajuntament de Sagunt en 2017 en el 80 aniversari dels primers bombardejos que va patir la ciutat de Sagunt durant la Guerra Civil, prenent diferents fotografies de l’època, així com el propi documental:

Amb el seu treball, Gambín pretén recordar estos tristos successos, els bombardejos que va patir la ciutat a les mans de l’aviació legionària i les aviacions italiana i alemanya, principalment a la fàbrica siderúrgica, com l’única acereria en possessió del bàndol republicà, així com els bombardejos a la població civil, com els patits al desembre de 1937 en l’estació de tren, magatzems i el propi mercat municipal, que li van costar la vida a 33 veïns i veïnes.

 

Este mural compta amb la col·laboració de la regidoria de Memòria Històrica i de la SAG, que ha prestat les seues instal·lacions per al mural.

D’altra banda, esta setmana ha començat també el mural l’artista coneguda com a Galleta María en el col·legi Ausiàs March de Sagunt. És una artista multidisciplinària de València que ha desenvolupat gran part de la seua obra muralística a Barcelona i Buenos Aires. La seua obra sol estar molt vinculada a la temàtica social, sempre amb una mirada feminista.