L’artista Taquen finalitza la seua obra en el Festival Més Que Murs

28 des. 2021

 

El Festival d’Art Urbà Més que Murs, organitzat pel departament de Joventut i Infància de l’Ajuntament de Sagunt, finalitza esta sisena edició amb el cinqué mural, realitzat per l’artista gallec Taquen en la façana del CEIP Vilamar del Port de Sagunt. Taquen és un jove artista plàstic i dibuixant, nascut a la Corunya en 1992 però madrileny d’adopció, dedicat especialment a la pintura mural des de fa més de 8 anys.

Taquen basa el seu treball en la seua pròpia experiència i la seua relació amb la naturalesa, on passa gran part del seu temps. En el mural del CEIP Vilamar ha volgut representar la naturalesa com a «aula d’aprenentatge, viure amb ella i no sols conéixer-la». Per a l’artista gallec: «créixer fora dels entorns urbans és bàsic, sentir-nos part d’una cosa molt més gran, com és la naturalesa, és essencial per a comprendre-la i respectar-la. Grimpar arbres, recollir flors, llançar pedres, caminar, fer olor… tot això afavorix el nostre desenvolupament, la nostra independència i creixement. No comprenc una societat allunyada dels entorns naturals, no entenc una societat sense consciència ambiental. I tot això comença en la infància».

Taquen-mes-que-murs-2021

Graduat en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid, va començar com molts a pintar grafiti quan a penes tenia 13 anys i no ha abandonat el gran format des de llavors, afegint noves eines i estenent la seua obra per territori nacional i internacional fins a llocs com Kàtmandu, a Nepal, on a més participa en un projecte social i educatiu a través de l’art des de 2015.

El regidor de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro, ha explicat que hui es tanca esta edició del MQM: «Ha sigut una edició un poc més xicoteta que altres anys a causa de les circumstàncies sanitàries. Dels cinc murals que s’han fet, quatre s’han fet en espais municipals com el poliesportiu, els col·legis o la seu de la SAG i creiem que ha deixat molt bon sabor de boca a tota la ciutadania i que totes les obres han agradat molt. Això ens dona més ganes per anar preparant ja la pròxima edició del Més Que Murs de l’any que ve, que confiem que siga una edició normal, sense pandèmia, i que tinga una sèrie d’activitats vinculades a l’art urbà, a més dels grans murs i que ens permeta fer diferents iniciatives dins del festival».

Encara que la major part de les intervencions de Taquen són retrats, actualment està treballant en un projecte nou on el moviment migratori és l’eix. Ocells o mamífers en moviment són els protagonistes de les seues obres i, de manera metafòrica, els utilitza per a parlar sobre el viatge; d’un viatge a la recerca d’un futur millor i de la supervivència, d’un viatge sense retorn i d’una investigació i coneixement al llarg d’este. Les obres de Taquen ens atrapen en una espiral de cercles concèntrics i de bellesa, l’artista practica l’art urbà com una eina de transformació positiva i cohesió social, entenent l’espai com una cosa compartida i que hem de respectar.

Més que Murs 2021 és un projecte del departament de Joventut i Infància de l’Ajuntament de Sagunt – Casal Jove, en el qual col·laboren Sagunt Turisme, l’Àrea d’Igualtat Sagunt, la regidoria de Memòria Històrica i Democràcia, EsportSagunt, les associacions locals Grup Fotogràfic Arse, Avocam o Sagunt Reviu juntament amb Sagunt Distribució, SAG i Pepsi Max.