I Jornades Memòria Històrica i Democràtica

30 set. 2022

De l’1 d’octubre al 19 de novembre de 2022.

Dissabte 1 d’octubre de 2022.
11 h Conferència- Els camps de concentració al Camp de Morvedre a càrrec de Carlos Hernández de Miguel, investigador i autor dels CAMPS DE CONCENTRACIÓ DE FRANCO (Edicions B – 2019)
18 h Presentació PLA DIRECTOR DE PATRIMONI IMMOBLE DEFENSIU GUERRA CIVIL (1936-1939) DE SAGUNT Elaborat per Carme Antoni i Marta Navarro.
19 h Presentació de la webserie RASTROS y ROSTROS produïda per la regidoria de Memòria Històrica, Capítol EL RESSORGIR DEL MOVIMENT OBRER
Aquest episodi de la sèrie Rastros y Rostros pretén aproximar-nos a la realitat del moviment obrer en els Alts Forns de Sagunt durant les primeres dècades del franquisme. Els anys 40 van ser una etapa negra, marcada per la repressió del règim i el silenci emmordassat dels vençuts. Serà a partir dels anys 50 quan el panorama sindical comence a canviar amb la incorporació d’una nova generació de treballadors que no havia patit la guerra com a protagonista, en un context històric marcat pels canvis promoguts pel règim després de la seua normalització diplomàtica a la calor de la Guerra Freda i les noves estratègies opositores promogudes pel PCE. En AHV això es plasmarà en la gradual incorporació de militants comunistes que compaginen la clandestinitat i el treball legal en el Sindicat Vertical. Aquest fenomen incrementarà la conflictivitat social dins de la fàbrica i tindrà dos grans exponents: la signatura del primer conveni col·lectiu i la resistència als plans de racionalització del treball encarnats en el sistema *Bedaux promogut per l’empresa. L’episodi inclou els testimoniatges de veterans sindicalistes com JULIÁN LÓPEZ i ÁNGEL OLMOS, així com la contextualització de la historiadora MARIA HEBENSTREIT.

19.30 h TAULA REDONA SOBRE LA REPRESSIÓ FRANQUISTA A SAGUNT, amb la participació de:
– Jose Manuel Rambla historiador i periodista director de la webserie Rastros y Rostros
– Julián López, sindicalista
– Vicent Gavarda Cebellán, Doctor en Història per la Universitat de València, especialitzat en l’estudi de la repressió republicana i franquista al País Valencià durant la Guerra Civil espanyola i la postguerra.

Dilluns 3 d’octubre de 2022
18.30 h Cineclub Nautilus & PuntoDOC Memòria
Casa Cultura Port (C/ Progrés, 9)
Projecció de tres documentals (total 42 min)
STANBROOK (Óscar Bernàcer, 2020, 23 min)
Port d’Alacant, 28 de març de 1939. El Capità del Stanbrook, Archibald Dickson i la seua tripulació esperen l’arribada d’un carregament. Des del seu vaixell, assisteixen als últims dies de la Guerra Civil Espanyola i el caos s’apodera de la ciutat. En el port s’amunteguen milers de persones esperant l’arribada de vaixells noliejats per la República que els conduïsquen a l’exili. Un d’ells és Joan, que després de perdre a la seua dona en el front, acudeix al port amb María, la seua filla de huit anys. Però els vaixells no arriben. Des del Stanbrook, el Capità Dickson assumirà la responsabilitat d’embarcar i evacuar a quasi tres mil persones condemnades a patir la implacable repressió franquista.

Aquest documental Produït per Nakamura Films i Nephilim Produccions, va rebre el premi a millor curt espanyol de la competició “Punt de Trobada” en la 65 edició de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid, Seminci.
https://youtu.be/igengxvmrr4
MEMÒRIA DE LES OBLIDADES (Marta Arjona Blasco, Maite Blasco, Espanya, 2021, 10 min. )
Memòria de les Oblidades és una producció de videodansa que ret homenatge a les dones que van morir en el convent-presó de les Oblates de Tarragona a causa de les dures condicions carceràries i a l’única dona afusellada a la ciutat durant la repressió franquista. L’obra pretén mantindre viu i documentar el record d’aquestes dones a través dels testimoniatges sobre les seues vides i la seua estada a la presó, abans de ser enterrades en una fossa comuna del cementeri de Tarragona. Aquesta producció, basada en fets reals, és una adaptació del llibre, amb el mateix títol, escrit per la tarragonina Tecla Martorell, i de l’espectacle, amb el mateix títol, creat per la companyia de dansa tarragonina La Im.Perfecta. De la mà de la productora vallense DansPXL, història, narrativa, dansa i audiovisual s’uneixen per a donar veu al nostre passat més recent.
DAMNATIO MEMORIAE (Sergi Pitarch, Espanya, 2021, 9 min.)
Damnatio Memoriae és un curtmetratge documental de caràcter educatiu que reflexiona sobre els llocs de memòria democràtica i l’espai públic a través de la història del Monument als Màrtirs de la Llibertat d’Alacant. Aquesta escultura que donava nom al passeig més important de la ciutat va ser destruïda per la dictadura i amb els seus materials d’enderrocament es va construir un monument a la Falange. Hui, amb més de 40 anys de democràcia, el monument als falangistes està protegit, en el lloc en el qual s’alçava l’escultura de la Llibertat hi ha un monument dedicat a l’exèrcit (inaugurat en 2001) i l’esplanada i el passeig no han recuperat el seu nom històric (Passeig dels Màrtirs de la Llibertat) i continua amb la seua denominació franquista. El documental convida als joves a reflexionar sobre la gestió de l’espai públic, la memòria col·lectiva, la mitologia democràtica i la justícia i reparació.

Dissabte 22 d’octubre de 2022
Visita Restes Guerra Civil de Sagunt
Eixida: 10 h Oficina Turisme Plaça Cronista Chabret
Tornada 13 h en el mateix lloc
inscripció gratuïta en: www.notikumi.com (15 persones)
Requisits: Aigua; esmorzar, gorra, roba i calçat còmode.

Dissabte 29 d’octubre de 2022
Visita Blocaus Darrere Castell de la línia XYZ Almenara (Castelló)
Eixida: 9.30 h Per a bus Rotonda enfront de parròquia Jesús Obrero de Port
Tornada 13 h en el mateix lloc
inscripció gratuïta en: www.notikumi.com (20 persones)
Requisits: Aigua; esmorzar, gorra, roba i calçat còmode.

Divendres 4 de novembre de 2022
Casal Jove Port. (C/ Vent de Marinada s/n)
18.30 h Presentació del llibre Caminos de Resistencia, editat per edicions El Boletín aquest mateix any 2022, amb l’assistència del seu autor Francisco Martínez, “Quico”, l’últim guerriller antifranquista.
Presenta Guillermo Sampedro, regidor de Memòria Històrica i Democràtica de l’Ajuntament de Sagunt.

Diumenge 6 de novembre de 2022
TEATRE. 19 h Casal Jove Port
Teatre Circule presenta: GASKIN
Direcció: Mª Jesús Suárez Corresa
Ajudant de direcció: Raquel Sanz
Intèrprets: Ana Campos, Beatriz Fariza i Miguel Ángel Cantero
Espai escènic: Trixi Guttmann
Escenografia: Els Reis del Mambo
Vestuari: Teatre Cercle
Disseny gràfic: Juan Martínez
Música: José Manuel Morante
Companyia: Teatre Cercle
Duració: 90 minuts
A partir de 14 anys
Clara descobreix, als seus 55 anys durant una mudança, el diari que el seu pare Antonio Gassó (GASKIN) va escriure entre 1939 i 1943 mentre estava en els camps de concentració nord-africans.
Estant immersa en un duel postergat, ja que el seu pare va morir quan ella tenia 19 anys, apareix Marta, amiga de la infància, amb la intenció d’escriure una novel·la sobre la vida de GASKIN.
Amb el diari com a element de cohesió, aquest projecte escènic, en el qual Clara alterna converses amb el seu pare i amb la seua antiga amiga, no sols ret homenatge als republicans que van haver d’exiliar-se, sinó que també tracta de l’amistat i de la traïció, del silenci i les seues raons, del duel i de la culpa, de la infància i d’un pare i una filla que es retroben després de 35 anys.

RESERVA LA TEUA ENTRADA PUNJANT ACÍ

Dijous 10 de novembre de 2022
18.30 h Presentació novel·la gràfica La Jabalina amb l’assistència dels autors Cristina Duran i Miguel Angel Giner, així com Manuel Girona autor del llibre UNA MILICIANA EN LA COLUMNA DE FERRO. MARIA LA JABALINA
Presenta Robert Arnau Roselló, Professor de la Universitat Jaume I.

Dissabte 19 de novembre de 2022
12 h Inauguració del monument a les persones que van donar la seua vida i van patir persecució en defensa de la legalitat democràtica, la llibertat i la justícia 1936-1975
Jardins Ingruinsa
https://goo.gl/maps/bfnwcpzgn3uymjis7

+ Informació:
CASAL JOVE PORT, C/ Vent de Marinada, s/n (46520 PORT SAGUNT). Tel: 637897349
Lloc de realització: En els llocs especificats en cada activitat

Inscripcions i matrícula:
Només és necessària la inscripció en l’excursió i el teatre la resta l’entrada és lliure fins a completar aforament
La inscripció és de manera telemàtica a través de la plataforma www.notikumi.com